Men Hjälparen, den helige Ande, som Fadern skall sända i mitt namn, han skall lära er allt och påminna er om allt vad jag har sagt er.
Johannes 14:26

Världen idag

Man kan inte kräva perfekta politiker, men man borde kunna kräva ärlighet.

Gästkrönika · Publicerad 00:01, 20 mar 2017

Ibland känns det som om vi lever i en lögnkultur. Man skulle kanske kunna kalla det naivitetskultur, även om uttrycket börjar bli en smula naggat i kanten.

Senast i raden av uppenbara lögner var demokratiministerns uttalanden i Agenda för någon vecka sedan. Utan att darra på manschetten berömde hon både Umeå och Göteborg för deras arbete med att slussa in IS-terrorister (som ministern obehagligt nog, och likt oroväckande många andra, numera kallar ”återvändare” eller ”resenärer”) i det svenska samhället. I själva verket har ingen av de nämnda städerna någon erfarenhet av dylikt, inte minst för att de enligt egen utsago inte ens får veta vilka terroristerna är.

Uppvuxen i ett land där ärlighet ansågs vara en dygd, blir man en smula förbryllad över hur lätt det är för människor att ljuga i dag. Ännu mer förbryllad blir man över att dessa lögner passerar så lättvindigt. Ingen tycks reagera nämnvärt, och ministern sitter kvar i godan ro och tycks knappast skämmas ens.

Jag roar mig ibland med att fundera över varför det blivit så här – eller om det alltid varit det? Men nej, jag tror faktiskt inte det. Det är ju inte mer än ett tiotal år sedan flera nytillsatta ministrar fick lämna sin post redan innan de suttit in sig på stolarna, för att de underlåtit att betala tv-licensen. I dag kan en minister uppenbarligen ljuga om något så viktigt som ett högst aktuellt terrorhot utan att ens skaka till lite i stolen.

Min teori är, möjligen förutsägbart, att en stor del av lögnkulturen har sin grund i avkristnandet av samhället. Det kan så vara att det redan för decennier sedan fanns en vilja hos vissa partier att avskaffa det kristna inflytandet, men det är först de senaste åren som detta gett effekt. Och jag tror att lögnerna är en av de effekterna. Om man inte måste ställas till svars inför någon som är högre än en själv – inför Gud – varför ska man då envisas med att försöka vara ärlig? Eftersom lögnerna dessutom passerar, varför sluta?

Demokratiministerns lögner bottnar sannolikt inte i någon illvilja. Snarare är det okunskapen som ligger till grund för grodorna som rabblades upp i Agenda. Men denna okunskap är lika skrämmande som lögnerna, särskilt när IS-terroristerna enligt Säpo utgör det största hotet mot vårt land och vår demokrati just nu.

Jag inledde med brasklappen att det också kan handla om en naivitetskultur. Men för att fortsätta hävda naivitet i de här sammanhangen måste man vara enastående naiv, om man säger så. Vad det handlar om är att respekten för sanningen helt enkelt inte är tillräckligt stor. Och det är en stor fara för demokratin. Det är just sådana hårresande uttalanden som demokratiministerns som skapar politikerförakt och misstro, och som lägger grunden för missnöjesyttringar. I förlängningen kan det leda till ett ännu större uppsving för de antidemokratiska strömningar som vi ser i Sverige och i hela västvärlden.

Man kan inte kräva att politiker är perfekta. Men man kan – eller borde kunna – kräva att de har viljan och förmågan att skaffa sig kunskaper om de områden de ansvarar för och att de försöker vara ärliga och hederliga i alla sammanhang.

Det är just sådana hårresande uttalanden som demokratiministerns som skapar politikerförakt och misstro.

Stor ja-seger för ändrad abortlag i Irland

Irland. Ja-sidan fick 66 procent av rösterna i den irländska omröstningen om liberaliserade abortlagar, enligt det första officiella resultatet. "En sorglig...

De äldre ville skydda fostret

Nyhetskommentar Nyhetskommentar. En omfattande generationsförändring i värderingar, attityder, synen på katolska kyrkan samt kristen gudstillit och människosyn. Det är viktiga...

Sveriges kristna råd minskar sina projekt

Ekumenik. 2,5 tjänster försvinner när Sveriges kristna råd tvingas spara. SKR får också en ny ordförande, och ett nytt samfund – Vännernas samfund – står på...

Nya tongångar från Kim ger hopp om toppmöte

Nordkorea Även Nordkorea är berett att mötas och prata, "när som helst, på vilket sätt som helst" — det är beskedet från Pyongyang efter USA:s avhopp från det...