Folk /…/ sade: "Allt han har gjort är gott. De döva får han att höra och de stumma att tala."
Markus 7:37b

Världen idag

Kanske är det största hotet mot någon slags idealiserad Sverigebild verkligheten själv.

Gästkrönika · Publicerad 00:00, 24 jan 2018

Kanske kommer ni ihåg debatten om ”Sverigebilden” som tillägnades spaltmeter i svenska tidningar i somras? Kritik mot problem i utanförskapsområden ansågs av somliga solka bilden av Sverige, framför allt utomlands. Man krävde till och med att utländska politiker skulle be om ursäkt för att de talade om problem som faktiskt inte fanns, även om det som fanns faktiskt såg ut som stora problem. Ungefär.

Sedan dess har mycket – väldigt smutsigt – vatten runnit under åsiktskorridorsbroarna. Helt plötsligt har vi inte bara känt till problemet; vi har också tydligen gjort mycket för att ändra utvecklingen. Och har vi inte gjort det, så ska det göras.

Statsminister Löfven klargjorde till exempel att han inte uteslöt att sätta in militär i förorterna. Någon dag senare klargjorde han igen att han inte alls tänkte sätta in militär att utföra polisens sysslor. Problemet är att hans klargörande inte gjorde det särskilt klart vad han menat militären skulle göra i förorten. Den som förstår får gärna förklara för oss andra.

Det jag förvånats över är att statsministern ännu inte fått löpa gatlopp för att orden om militärer i förorter kan skada den där Sverigebilden som var så viktig i augusti.

Om engelska ungdomar någon gång skulle vilja veta vad som sker i Sverige, får de kanske rådet att läsa i sina brittiska tidningar. Samma råd ger jag. Läs brittiska tidningar. Vi kan väl ta en titt på några av deras Sverigeartiklar under januari.

Kvällstidningen Daily Mail publicerade 21 januari en artikel med den långa rubriken: ”Afgansk asylsökare flyr till Sverige med nytt Iid efter att ha anklagats för att sexuellt utnyttja flicka, fyra år, i Tyskland”. Tre dagar tidigare löd en annan artikelrubrik: ”Antal våldtäkter i Sverige ökade med tio procent förra året, sexattacker mot pojkar ökade med åtta procent, visar nya siffror.”

Samma dag var rubriken för ytterligare en artikel: ”Svensk polisstation skakas av handgranatattack där flera bilar skadats”. Dagen före publicerades artikeln ”Poliser på vakt efter att explosion skakar svensk polisstation”. Veckan innan dess tillägnades en hel artikel den kontroversielle moderaten Hanif Bali, som beskrevs som den svenska oppositionens hopp.

Mannen som dödades när han plockade upp en handgranat i en Stockholmsförort, har beskrivits i Washington Post, Daily Mirror, the Guardian, the Telegraph, Daily Mail, Deutsche Welle och mängder av tidningar och radiokanaler över hela världen.

I Jerusalem Post kan vi den 5 december läsa en artikel om hur den svenske ambassadören i Israel, Magnus Hellgren, ber den judiska minoriteten i Sverige om ursäkt för att Sverige inte lyckats skydda dem. Artikelrubriken är talande: ”Sverige har svikit sina judar, säger landets ambassadör i Israel”.

Medier över hela världen skriver om hur antisemitismen ökar i Sverige. Ett, av många, exempel är Australiens Herald Sun, som den 7 januari skriver följande: ”I Sverige har hot, förföljelser och attacker mot judar blivit vanligare; ändå hör vi sällan om sådana incidenter.”

Kanske är det största hotet mot någon slags idealiserad Sverigebild verkligheten själv.

Det jag förvånats över är att statsministern ännu inte fått löpa gatlopp för att orden om militärer i förorter kan skada den där Sverigebilden som var så viktig i augusti.

300 präster beskylls för sexövergrepp på barn

USA. En stor utredning har funnit trovärdiga anklagelser om sexuella övergrepp på barn utförda av fler än 300 präster i delstaten Pennsylvania i USA. Fler...

Måla inte upp politiska motståndare som fiender

Ledare Samtalsklimat Den senaste presidentvalskampanjen i USA präglades av en förfärande polarisering, med förakt för motståndarsidan. Ingen drev den utvecklingen hårdare...

Valet börjar i dag – för utlandssvenskarna

Val. Svenska medborgare utomlands får börja förtidsrösta redan i dag. Över en halv miljon svenskar bor utomlands och av dessa får cirka 165 000 rösta – motsvarande 2,2 procent av samtliga som är röstberättigade i valet i Sverige.

Kristersson toppar förtroendemätning

Politik. Förtroendet för Ebba Busch Thor ökar mest Ulf Kristersson (M) fortsätter ha ett stabilt förtroende bland väljarna enligt Novus senaste mätning. Den som gått starkast framåt senaste månaderna...