Herren ger styrka åt sitt folk, Herren välsignar sitt folk med frid.
Psaltaren 29:11

Världen idag

En svag doft av tobak fyller rummet.

Gästkrönika · Publicerad 00:01, 20 mar 2017

Framför mig har jag 150 förväntansfulla elever som samlats denna kyliga måndagskväll i mars månad för Evening College i Hillsong Stockholms regi. Vi befinner oss i Folkungakyrkan på Södermalm och jag ska undervisa årskurs ett i ämnet ”Att leva med mål och mening”. Salen är nästan överfull när även årskurs två med sina 30 elever samsas om sittplatserna i den gemensamma första delen av kvällen. Jag tänker att det är tur att de övriga 30 eleverna i årskurs ett nu samtidigt samlas i Hillsongs norra campus i Märsta.

Jag frågar Tobias Gard och Tigleth Malkey, båda pastorer i Hillsong, vilka alla dessa människor är? Om de som andliga ledare i Hillsong vet varifrån dessa elever kommer och varför så många är villiga att betala för att komma på kvällsbibelskola måndag efter måndag? Svaret är både överraskande och gripande. Kanske 50–60 procent av eleverna är kända av pastorerna, resten är helt nya människor. De flesta av dessa elever är nyomvända sedan kort tid tillbaka. En del har inte varit kristna mer än i några månader och det fanns även någon som ännu inte bestämt sig för att bli kristen men som vill gå bibelskola för att ta reda på om det håller. Underbart, tänker jag. Ofrälsta elever på en bibelskola, det måste ändå vara ganska ovanligt i Sverige?

Redan någon vecka tidigare hade jag mött eleverna i årskurs två, de mer mogna och erfarna, och bett dem lämna in ett papper som kort beskrev deras vandring med Gud. Sammanfattningsvis kunde jag konstatera att dessa ”mogna” elever i genomsnitt hade varit frälsta i fyra–fem år. Några hade också kommit tillbaka till Gud efter att under några år levt utanför kyrka och aktiv tro. Många av dessa elever fungerar i dag som andliga ledare i kyrkan. Jag kan inte låta bli att tänka att detta egentligen är sunt. Här är ”femåringarna” ledare för ”ettåringarna”. Många av dessa leder team och undervisar själva stora skaror ungdomar och barn. Detta är helt underbart, även om jag också kunde önska att ännu fler "gammelkristna" skulle sälla sig till dem som så ivrigt engagerar sig i kyrkan. Deras stadga behövs.Alla behövs.

Ibland undrar jag om vi i våra kyrkor verkligen tänker rätt när vi sätter som krav att våra kommande andliga ledare först måste ha höga akademiska poäng innan de efter många års studier ordineras som pastorer. Nytestamentlig grekiska, homiletiska regler och kyrkohistoriska händelser i all ära, men Sveriges vilsna ungdomsvärld ropar efter liv, ljus och kärlek. De behöver höra ett budskap på ett ”språk” de förstår och leva livet med andra kristna mitt i vardagen för att själva kunna bli lärjungar. Här tror jag en glädjefull energirik söndagsgudstjänst med en jordnära och tydlig förkunnelse är viktig. När vanliga kyrkoovana svenskar får höra de goda nyheterna om Jesus, att man kan få skuld och felsteg förlåtna, är detta häpnadsväckande goda nyheter.

Även om påfallande många av de över 200 eleverna på kvällsbibelskolan är runt 20 år finns det en skala upp till några härliga pensionärer. Alla har sin historia, sina erfarenheter och sina ärr från livet. En svag doft av tobak fyller rummet. Tatueringar och klädstil vittnar om mångfald och att de flesta inte är stöpta i klassisk svensk frikyrkoform. Jesus är kungen och när lovsången inledningsvis brakar loss är energin och intensiteten påtaglig. Här kan man verkligen tala om ”dånet från stora vatten”. Förväntan är stor. Hungern efter bibelundervisning påtaglig. Vilken förmån att få undervisa i en sådan miljö. Det är väl nästan som för Zlatan inför en straffspark, öppet mål.

Lektionerna är slut för dagen. Eleverna uppmanas att åka hem men det är få som rusar iväg. Kön av elever som vill säga oss lärare och pastorer något är lång. Många vill fråga, andra tacka, och en del behöver förbön. En kille kommer fram, jag hade mött honom veckan innan, och vill berätta något. Han berättar om sitt förflutna som före detta kriminell, att han hade haft en dödsdom över sig, men att Gud nu har räddat honom. Han är så glad att Jesus fått hans liv, och inte satan.

Trött på väg hem i bilen trillar en tår ner från min kind och jag säger högt:

Detta är på riktigt.

Gud är en förbunds-Gud

Ledare Tumma inte på äktenskapet I morgon är det midsommarafton. I Sverige är det en dag med många och starka traditioner, med alltifrån midsommarstång och blomsterkrans till...

Ny podd från EFK-ledare

Premiär. En ny podd har sett dagens ljus. Det är EFK:s två nyvalda ledare LinalieNewman och Ingemar Forss som tillsammans gör podden Ett missionellt liv, och...