Krönika

Du är i majoritet!

Få svenskar torde ha undgått att de bor i ett land i en världsdel som heter Europa och att vi är medlemmar i EU. Sveriges stolta tradition av folkrörelse och demokrati har lett till högt valdeltagande i de nationella valen men på samma gång är människors okunskap generande stor om processerna hur de lagar stiftas vilka styr vårt land.
Nästan 80 procent av nya lagar i Sverige är ursprungligen direktiv som har fattats inom EU. Internationella konventioner samt resolutioner och rekommendationer från Europarådet och konsensusbeslut från EU-ländernas stats- och regeringschefer i Europeiska rådet påverkar också svensk lag.
Hur ogenomträngligt det än kan tyckas vara att i detta byråkratiska gytter kunna värna dina och mina grundläggande rätt- och friheter, så är ändå dessa rättigheter mycket väl definierade.
Det skydd som varje svensk har rätt till uttrycks i tre grundlagar: yttrandefrihetsgrundlagen, tryckfrihetsförordningen och regeringsformen. Utöver dessa följer Sverige enligt Lissabonfördraget EU:s stadga om grundläggande rättigheter och Europakonventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna. En person eller organisation kan vid kränkningar av dessa rättigheter vända sig till Europadomstolen för de mänskliga rättigheterna, vars beslut är bindande i svensk lag.

Vill du läsa vidare?

Teckna en prenumeration för att ta del av denna artikel och mer på varldenidag.se.

ERBJUDANDE!
Världen idag DIGITAL

2 månader för 10 kr!

KÖP

Världen idag
DIGITAL

129,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
HELG

159,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
PAPPER

189,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Powered by Labrador CMS