Alla som Fadern ger mig kommer till mig, och den som kommer till mig skall jag aldrig någonsin kasta ut.
Johannes 6:37

Världen idag

Dödshjälp borde skrämma vettet ur alla tänkande människor.

Gästkrönika · Publicerad 00:01, 13 feb 2017

Debatten om legaliserad dödshjälp har dragit i gång. Det händer med jämna mellanrum, och dödshjälpsförespråkarnas argument är alltid desamma. De pratar högljutt och självrättfärdigt om rätten att rätten att välja, och om vikten av en värdig död. Vi får försäkringar om att allt ska ske under strikt kontroll – det finns inga som helst risker med en lag som tillåter dödshjälp i form av läkarassisterat självmord.

Att det hela skulle kunna spåra ur är det få förespråkare som yttrar en stavelse om, och när den samlade läkarkåren nyligen gick ut med budskapet att de säger nej till dödshjälp, blev tonläget djupt indignerat hos många.

Men det finns all anledning att vara ytterst försiktig här, och inte enbart ur ett religiöst perspektiv. Det spelar egentligen ingen roll vad man tror – eller inte tror – på, för det som skett sedan dödshjälp infördes i länder som Holland och Belgien visar på något som borde skrämma vettet ur alla tänkande människor: Dödshjälp är ett maskineri som förr eller senare börjar leva sitt eget liv. Regler luckras upp – moralen naggas i kanten – människovärdet urholkas.

Även i Holland och Belgien hävdade förespråkarna att ingenting skulle kunna rubba de strikta bestämmelserna, att det inte fanns någon anledning till oro.

Men verkligheten ser helt annorlunda ut. Rapporter från dessa länder visar att dödshjälp är ett sluttande plan, och att lutningen blir allt brantare över tid. Antalet människor som väljer att dö i stället för att leva ökar alltmer, och orsakerna blir dessutom alltmer absurda. Från Holland och Belgien kommer rapporter om att blindhet nu anses orsaka ett så outhärdligt lidande att människor beviljats dödshjälp av den orsaken.

Förra året beviljades en holländsk man på 41 dödshjälp på grund av att han var alkoholist.

Det finns mängder av liknande exempel – allt man behöver göra för att hitta dem är att googla. Uppenbarligen har de svenska dödshjälpsförespråkarna problem med att göra det, eftersom de så lättvindigt utelämnar de fasor som följt i den lagstadgade dödshjälpens spår. Det är både slarvigt och ohederligt.

Det finns också en annan överhängande risk med lagstadgad dödshjälp, nämligen att den förr eller senare kommer att utnyttjas som ett alternativ till livshjälp. Livshjälp kostar – och kan kosta under en lång tid – men dödshjälp är en engångskostnad.

Det låter krasst, och det är det också. En majoritet av dem som jobbar inom vården – och som kommer att dras in i detta tagande av liv – kommer naturligtvis att vända sig emot alla tecken ett sådant förfarande. Men inte alla. Och det räcker med att fröet sås för att mardrömmen ska bli verklighet och vi till sist får ett samhälle där dödshjälp kan bli lösningen på ekonomiska problem i vården.

Inte nu. Kanske inte på många år. Men eftersom dödshjälp är en milstolpe på vägen mot mörkret, är det bara en tidsfråga. Det sluttande planet är brant redan när tanken på lagstadgad dödshjälp föds.

Just därför borde alla – oavsett tro – ställa sig bakom ett rungande nej till dödshjälp. Och förespråkarna borde lägga sina resurser på kvalitativ livshjälp i stället för att ivra för döden.

Dödshjälp är ett maskineri som förr eller senare börjar leva sitt eget liv. Regler luckras upp – moralen naggas i kanten – människovärdet urholkas.

Fem personer sköts ihjäl utanför kyrka

Dagestan. Fem personer dog då en man öppnade eld mot gudstjänstbesökare som var på väg ut från en kyrka i Dagestan i söndags. Ryska polisutredare utesluter...

Ett skrämmande exempel på hur ekonomiska intressen prioriteras före människovärde.

Gästkrönika Bitte Assarmo I Belgien överger sjuksköterskor och socialarbetare, som specialiserat sig på palliativ vård, sitt yrke eftersom klinikerna de arbetar på har...

Kari Jobe kommer till Sverige i sommar

Musik. Den 3 juni kommer den profilerade lovsångsledaren Kari Jobe att hålla konsert på Livets Ord i Uppsala. Det skriver Livets Ord och Impact Sweden i ett...