Men Hjälparen, den helige Ande, som Fadern skall sända i mitt namn, han skall lära er allt och påminna er om allt vad jag har sagt er.
Johannes 14:26

Världen idag

Att januari börjar året är rimligt. Men vad kommer sedan?

Gästkrönika · Publicerad 00:01, 11 jan 2017

Den fjärde satsen i Ludvig van Beethovens mäktiga nionde symfoni, där han tonsatt Friedrich Schillers kanske mest kända dikt, som lyfter blicken över gnatande vardagsbekymmer, fyller rummet med energi. Både Europarådet och Europeiska unionen har antagit mästerverket som ”sin” hymn – naturligtvis utan Schillers Guds-refererande text, vilket EU är noga att betona på sin svenska hemsida om ”Europahymnen”.

Ändå kommer inte denna text att handla om ett EU i kris, trots att Tysklands vicekansler, partiledaren för socialdemokraterna, Sigmar Gabriel i en stor intervju i der Spiegel Magazin i helgen sade om den överstatliga unionen att ”det inte längre är otänkbart att den bryts sönder”.

Kolumnen kommer inte heller att handla om censur och klipp- och klistrande för att bli av med förhatliga ord och strofer i psalmer och sånger; det har Lukas Berggren och Världen idag redan behandlat på ett förtjänstfullt sätt.

Nej, låt oss återvända till Beethovens sista fullbordade symfoni, som ju kanske för svenska barn är mest känd för texten som börjar med ”Januari börjar året, februari kommer näst”, skriven av Betty Ehrenborg, skribent, lärare och skolgrundare.

Att januari börjar året är rimligt. Men vad kommer sedan? Jag påstår, att om det är något som är precis lika säkert att ställa klockan och almanackan efter, så är det internationell och orättmätig kritik mot Israel. Så fort man vaknar på nyårsdagen visar en enkel nyhetsgoogling att de redan är igång. Nya terrorattacker, nya resolutioner, nya krav – men samma mål.

Nu hann ju detta år inte ens börja innan FN:s säkerhetsråd 23 december bestämde sig för att ensidigt fördöma Mellanösterns enda demokrati och dessutom tilldela 1,3 miljoner kronor för att skapa en ”databas över företag som är verksamma i judiska delar av Judéen, Samarien och östra Jerusalem”.

Målet är naturligtvis att förenkla för de länder eller grupper som vill bojkotta israeliska företag och därigenom skada Israel. Enligt Financial Times ser Israel – som naturligtvis protesterat – databasen som en ”svart lista”. Att 14 av 15 länder, varav flera diktaturer, röstade för resolutionen har lett till att Israel redan dragit ner på visst samarbete med dessa länder.

Det mest häpnadsväckande var ju ändå att USA inte lade in sitt veto, utan i stället lade ner sin röst. Man har själv hävdat att man inte varit drivande, trots att motsatsen visas av egyptiska medier som beskrivit landets officiella men hemliga samtal med USA:s utrikesminister Kerry.

Men alla håller inte med. I USA agerade demokrater och republikaner i kongressens representanthus direkt efter att resolution 2334 blivit känd, och tillsammans antog de blixtsnabbt en resolution som fördömer FN för att ensidigt kritisera Israel.

Med röstsiffrorna 342 för resolutionen och bara 80 emot, gav de president Obama en avskedsspark som heter duga.

Representanthusets talman, republikanen Paul Ryan, inledde debatten med att säga att USA:s regering "övergav vår allierade Israel när de behövde oss som mest”, och klargjorde sin syn om att resolutionen ”handlade om en enda sak: Israels rätt att existera som en judisk, demokratisk stat”.

Blivande presidenten Donald Trump förklarade direkt att "FN-saker kommer att bli annorlunda efter 20 januari”. Flyttar han som svar USA:s ambassad till Jerusalem – något han tidigare lovat och som Israels regering välkomnar – skulle det mycket väl kunna leda till en ny intifada.

Jag påstår, att om det är något som är precis lika säkert att ställa klockan och almanackan efter, så är det internationell och orättmätig kritik mot Israel.

Stor ja-seger för ändrad abortlag i Irland

Irland. Ja-sidan fick 66 procent av rösterna i den irländska omröstningen om liberaliserade abortlagar, enligt det första officiella resultatet. "En sorglig...

De äldre ville skydda fostret

Nyhetskommentar Nyhetskommentar. En omfattande generationsförändring i värderingar, attityder, synen på katolska kyrkan samt kristen gudstillit och människosyn. Det är viktiga...

Sveriges kristna råd minskar sina projekt

Ekumenik. 2,5 tjänster försvinner när Sveriges kristna råd tvingas spara. SKR får också en ny ordförande, och ett nytt samfund – Vännernas samfund – står på...

Nya tongångar från Kim ger hopp om toppmöte

Nordkorea Även Nordkorea är berett att mötas och prata, "när som helst, på vilket sätt som helst" — det är beskedet från Pyongyang efter USA:s avhopp från det...