Den rättfärdiges läppar förstår vad som är välbehagligt, de ogudaktigas mun förvränger allt.
Ordspråksboken 10:32

Världen idag

Att januari börjar året är rimligt. Men vad kommer sedan?

Gästkrönika · Publicerad 00:01, 11 jan 2017

Den fjärde satsen i Ludvig van Beethovens mäktiga nionde symfoni, där han tonsatt Friedrich Schillers kanske mest kända dikt, som lyfter blicken över gnatande vardagsbekymmer, fyller rummet med energi. Både Europarådet och Europeiska unionen har antagit mästerverket som ”sin” hymn – naturligtvis utan Schillers Guds-refererande text, vilket EU är noga att betona på sin svenska hemsida om ”Europahymnen”.

Ändå kommer inte denna text att handla om ett EU i kris, trots att Tysklands vicekansler, partiledaren för socialdemokraterna, Sigmar Gabriel i en stor intervju i der Spiegel Magazin i helgen sade om den överstatliga unionen att ”det inte längre är otänkbart att den bryts sönder”.

Kolumnen kommer inte heller att handla om censur och klipp- och klistrande för att bli av med förhatliga ord och strofer i psalmer och sånger; det har Lukas Berggren och Världen idag redan behandlat på ett förtjänstfullt sätt.

Nej, låt oss återvända till Beethovens sista fullbordade symfoni, som ju kanske för svenska barn är mest känd för texten som börjar med ”Januari börjar året, februari kommer näst”, skriven av Betty Ehrenborg, skribent, lärare och skolgrundare.

Att januari börjar året är rimligt. Men vad kommer sedan? Jag påstår, att om det är något som är precis lika säkert att ställa klockan och almanackan efter, så är det internationell och orättmätig kritik mot Israel. Så fort man vaknar på nyårsdagen visar en enkel nyhetsgoogling att de redan är igång. Nya terrorattacker, nya resolutioner, nya krav – men samma mål.

Nu hann ju detta år inte ens börja innan FN:s säkerhetsråd 23 december bestämde sig för att ensidigt fördöma Mellanösterns enda demokrati och dessutom tilldela 1,3 miljoner kronor för att skapa en ”databas över företag som är verksamma i judiska delar av Judéen, Samarien och östra Jerusalem”.

Målet är naturligtvis att förenkla för de länder eller grupper som vill bojkotta israeliska företag och därigenom skada Israel. Enligt Financial Times ser Israel – som naturligtvis protesterat – databasen som en ”svart lista”. Att 14 av 15 länder, varav flera diktaturer, röstade för resolutionen har lett till att Israel redan dragit ner på visst samarbete med dessa länder.

Det mest häpnadsväckande var ju ändå att USA inte lade in sitt veto, utan i stället lade ner sin röst. Man har själv hävdat att man inte varit drivande, trots att motsatsen visas av egyptiska medier som beskrivit landets officiella men hemliga samtal med USA:s utrikesminister Kerry.

Men alla håller inte med. I USA agerade demokrater och republikaner i kongressens representanthus direkt efter att resolution 2334 blivit känd, och tillsammans antog de blixtsnabbt en resolution som fördömer FN för att ensidigt kritisera Israel.

Med röstsiffrorna 342 för resolutionen och bara 80 emot, gav de president Obama en avskedsspark som heter duga.

Representanthusets talman, republikanen Paul Ryan, inledde debatten med att säga att USA:s regering "övergav vår allierade Israel när de behövde oss som mest”, och klargjorde sin syn om att resolutionen ”handlade om en enda sak: Israels rätt att existera som en judisk, demokratisk stat”.

Blivande presidenten Donald Trump förklarade direkt att "FN-saker kommer att bli annorlunda efter 20 januari”. Flyttar han som svar USA:s ambassad till Jerusalem – något han tidigare lovat och som Israels regering välkomnar – skulle det mycket väl kunna leda till en ny intifada.

Jag påstår, att om det är något som är precis lika säkert att ställa klockan och almanackan efter, så är det internationell och orättmätig kritik mot Israel.

Abort fortfarande olagligt i Honduras

Honduras. Lobbyister lyckades inte ändra lagen Totalförbudet mot abort kvarstår i Honduras, sedan både FN-organ och feminister i landet misslyckats med att få till stånd en lagändring.

President Donald Trump har landat på israelisk mark

USA:s president landade på måndagen i Israel. En aktuella fråga under besöket är den om att flytta USA:s ambassad från Tel Aviv till Jerusalem.

Vi har alla ett ansvar för nivån på samhällsdebatten

Gästkrönika Bitte Assarmo Nyligen skipades fred, om man får använda ett så stort ord, mellan två tidigare kombattanter i det offentliga rummet, Jonas Gardell och Marcus Birro....

Skandinaviens största moské invigd i Malmö

Qatar satsar i Sverige. Med en insats på 30 miljoner kronor har Qatar byggt Skandinaviens största moské – i Malmö. Nu höjs kritiska röster om att bygget är ett sätt att...

Arborelius historisk svensk kardinal

Religion. Anders Arborelius blir Sveriges första kardinal. Det överraskande beskedet lämnades i dag från påve Franciskus. – Det är högst oväntat, säger Douglas...