Vår själ väntar på HERREN, han är vår hjälp och vår sköld. I honom gläder sig vårt hjärta, på hans heliga namn förtröstar vi.
Ps 33:20–21

Världen idag

Att januari börjar året är rimligt. Men vad kommer sedan?

Gästkrönika · Publicerad 00:01, 11 jan 2017

Den fjärde satsen i Ludvig van Beethovens mäktiga nionde symfoni, där han tonsatt Friedrich Schillers kanske mest kända dikt, som lyfter blicken över gnatande vardagsbekymmer, fyller rummet med energi. Både Europarådet och Europeiska unionen har antagit mästerverket som ”sin” hymn – naturligtvis utan Schillers Guds-refererande text, vilket EU är noga att betona på sin svenska hemsida om ”Europahymnen”.

Ändå kommer inte denna text att handla om ett EU i kris, trots att Tysklands vicekansler, partiledaren för socialdemokraterna, Sigmar Gabriel i en stor intervju i der Spiegel Magazin i helgen sade om den överstatliga unionen att ”det inte längre är otänkbart att den bryts sönder”.

Kolumnen kommer inte heller att handla om censur och klipp- och klistrande för att bli av med förhatliga ord och strofer i psalmer och sånger; det har Lukas Berggren och Världen idag redan behandlat på ett förtjänstfullt sätt.

Nej, låt oss återvända till Beethovens sista fullbordade symfoni, som ju kanske för svenska barn är mest känd för texten som börjar med ”Januari börjar året, februari kommer näst”, skriven av Betty Ehrenborg, skribent, lärare och skolgrundare.

Att januari börjar året är rimligt. Men vad kommer sedan? Jag påstår, att om det är något som är precis lika säkert att ställa klockan och almanackan efter, så är det internationell och orättmätig kritik mot Israel. Så fort man vaknar på nyårsdagen visar en enkel nyhetsgoogling att de redan är igång. Nya terrorattacker, nya resolutioner, nya krav – men samma mål.

Nu hann ju detta år inte ens börja innan FN:s säkerhetsråd 23 december bestämde sig för att ensidigt fördöma Mellanösterns enda demokrati och dessutom tilldela 1,3 miljoner kronor för att skapa en ”databas över företag som är verksamma i judiska delar av Judéen, Samarien och östra Jerusalem”.

Målet är naturligtvis att förenkla för de länder eller grupper som vill bojkotta israeliska företag och därigenom skada Israel. Enligt Financial Times ser Israel – som naturligtvis protesterat – databasen som en ”svart lista”. Att 14 av 15 länder, varav flera diktaturer, röstade för resolutionen har lett till att Israel redan dragit ner på visst samarbete med dessa länder.

Det mest häpnadsväckande var ju ändå att USA inte lade in sitt veto, utan i stället lade ner sin röst. Man har själv hävdat att man inte varit drivande, trots att motsatsen visas av egyptiska medier som beskrivit landets officiella men hemliga samtal med USA:s utrikesminister Kerry.

Men alla håller inte med. I USA agerade demokrater och republikaner i kongressens representanthus direkt efter att resolution 2334 blivit känd, och tillsammans antog de blixtsnabbt en resolution som fördömer FN för att ensidigt kritisera Israel.

Med röstsiffrorna 342 för resolutionen och bara 80 emot, gav de president Obama en avskedsspark som heter duga.

Representanthusets talman, republikanen Paul Ryan, inledde debatten med att säga att USA:s regering "övergav vår allierade Israel när de behövde oss som mest”, och klargjorde sin syn om att resolutionen ”handlade om en enda sak: Israels rätt att existera som en judisk, demokratisk stat”.

Blivande presidenten Donald Trump förklarade direkt att "FN-saker kommer att bli annorlunda efter 20 januari”. Flyttar han som svar USA:s ambassad till Jerusalem – något han tidigare lovat och som Israels regering välkomnar – skulle det mycket väl kunna leda till en ny intifada.

Jag påstår, att om det är något som är precis lika säkert att ställa klockan och almanackan efter, så är det internationell och orättmätig kritik mot Israel.

Före detta mormon: Bibeln öppnade mina ögon

Vittnesbörd. Efter 40 år som mormon började Christina Hanke läsa Bibeln med nya ögon. ”Wow, har det här stått här hela tiden?” tänkte hon. I dag är hon kristen...

Mormonkyrkan: Vi förbjuder inte tvivel

Mormonism. Den bild som framkommit om Mormonkyrkan de senaste dagarna stämmer inte. Det menar Ingrid Nilsson, informationschef för församlingen i Sverige. – Vi...

Skamligt när kristna tar strid mot livet.

Gästkrönika Bitte Assarmo Kristenheten i Sverige befinner sig på många sätt i en kris. Det märks inte minst på sistone, när flera kristna namn från Svenska kyrkan och andra...

Hård intern kritik mot Socialdemokraternas skolutspel

Konfessionella skolor. En rad starka reaktioner har följt på Socialdemokraternas valutspel förra veckan om att sätta stopp för konfessionella friskolor. Populistiskt och...