Herren ger styrka åt sitt folk, Herren välsignar sitt folk med frid.
Psaltaren 29:11

Världen idag

Föräldraexpert: Vänta sätta barnet på dagis

· Publicerad 09:17, 23 jun 2008

Alltför tidig dagisstart
bakom psykisk ohälsaTidig dagisstart kan delvis förklara den växande psykiska ohälsan bland barn och ungdomar. Det menar barnmorskan och föräldraexperten från TV4, Louise Hallin.
En del får även svårigheter när de sedan själva blir föräldrar, menar hon.


Kunnigt, snärtigt och självklart levererar Louise Hallin sina råd till osäkra föräldrar i TV4:s Nyhetsmorgon och i P4-programmet Knattetimmen. Som barnmorska, psykoterapeut och specialist i barn- och ungdomspsykiatri vet hon vad hon pratar om. Och det är inte alltid sånt som feministiska trendmakare vill höra.
Som när hon hävdar att barn som börjar dagis tidigt kan få problem i sitt eget föräldraskap som vuxna. Orsaken är att sociala beteenden ärvs genom härmning, förklarar hon i en intervju med Världen idag.
– Detta kan vara svårt för en mamma som inte själv fått vara med sin mamma i ett lugnt hem, utan har levt som en grupp- och flockmänniska sedan 12 månaders ålder och spenderat mer vakentid med en grupp andra vuxna än med sina föräldrar, säger hon.

Louise Hallin har märkt hur sådana föräldrar under föräldraledigheten lättare känner sig isolerade och avskärmade från verkligheten, ibland till och med deprimerade.
– Och om mamma är frustrerad så kommer det förstås att gå ut över barnen och relationen med dem. Att vara hemma med barnet känns inte välbekant och hemtamt helt enkelt, så som det gör när man är i gruppen av arbetskamrater på jobbet, säger hon.
Louise Hallin betonar att problemen inte gäller alla dagisbarn utan främst dem som har börjat tidigt. Hon påpekar att en ettåring saknar förmågan att framkalla aktiva minnesbilder av mamma och pappa i sitt inre som tröst. Det klarar däremot ett barn som blivit 1,5 år.
– Men då är barnet i gengäld mitt inne i en extra skör period där det backar lite i sin utveckling, blir lite skörare, blygare och vill krypa in hos mamma eller pappa extra mycket. Detta handlar troligen om att man just då börjat gå ordentligt och får en känsla av världens oändlighet innan man kan hantera det, menar Louise Hallin.
Hennes råd till föräldrar är därför att lugna sig med dagisstart. Två år räcker gott och väl, tycker hon.

Den viktiga anknytningen
mellan barn och föräldrar kan naturligtvis störas av andra orsaker än separationen vid tidig dagisstart. Men oavsett orsaken så innebär dålig anknytning alltid ökad risk för psykisk ohälsa senare i livet.
– Om man som litet barn upplever övergivenhet från speciellt mamman, ökar risken att utveckla en narcissistisk personlighet som i grunden handlar om att känna sig bortvald av den viktigaste personen i sitt liv. Därför måste man ägna resten av sitt liv åt att försvara sig; man kanske aldrig kan erkänna fel, är lättkränkt, manipulativ, kritisk och så vidare. Ytterst känner man sig väldigt ensam och tom inuti.
Till de sociala konsekvenserna hör en påtaglig rädsla för närhet och en ökad benägenhet att vilja vänta med att binda sig med en livspartner. Hon märker också en växande attityd att det är okej att inte skaffa barn, något som kan vara ett symptom på samma problem.
– En narcissistisk läggning resulterar ofta i kaotiska relationer och misslyckade satsningar. Man blir helt enkelt olycklig.

Louise Hallin möter de unga föräldrarna på sin privatmottagning i centrala Stockholm. De söker sig dit för att få hjälp med svårtydda symptom hos barnen. Ofta kan man relatera problemen till den tid som föräldrarna tillbringar med barnet.
Den klarspråkiga tv-barnmorskan menar att dagens föräldrar är bedragna av den sanning som förmedlas av politiker och "ultrafeminister" som regeringen anlitar.
– Den går ut på att det inte är någon skillnad på män och kvinnor för barnen, och att alla föräldrar helst ska in i produktionen illa kvickt. Argument för barnen kommer däremot inte upp, säger Louise Hallin.
Hon anar att många politiker, men också journalister, hör till den kategori som skolar in sina barn på dagis tidigt. Kanske förklarar det den tystnad i debatten kring riskerna hon tycker sig märka.
– Mediatjejer sätter mycket trender, eftersom de tycks ha möjligheter att trycka allt de tänker och tycker. Om man till exempel frågar en journalist eller en politiker om de är ammade, så blir de oftast extremt provocerade, vilket på ett intressant sätt bevisar mina teser om att uppväxt och separationer har så stor genomslagskraft.

I strid med tidsandan förordar Louise Hallin också mammans speciella betydelse för det lilla barnet. Att redan efter sex månader lämna över till pappan är för tidigt, anser hon.
– Det är inget som helst fel på dessa pappor, men ungen är inte alls färdig för en så omfattande separation från mamman ännu.
Summan av kardemumman är att det finns en stor omedvetenhet om anknytningsteorier bland dagens föräldrar, enligt Louise Hallin.
– Man har en total brist på insikter om kopplingar till sina egna småbarnstider. I stället har man en extrem tillit till tesen "alla gör det, alltså måste det vara rätt och bäst".

Jonas Adolfsson
jonas.adolfsson@varldenidag.se

Livets ords skolor byter namn

Utbildning. Livets ords kristna skolor kommer framöver att heta Ansgarskolorna. Syftet med namnbytet är att markera att man finns till för alla elever i Uppsala...

Kristna scouter får behålla kommunala bidrag

Göteborg. Göteborgs kommunpolitiker har tänkt om. Efter att ha stoppat bidrag till religiös verksamhet, som till exempel Equmenias scouter, finns nu en öppning.
Jerusalem – dåtid, nutid och framtid

En ny pingst i hela kristenheten.

Krönikor Ingemar Helmner ”Jag känner sådant sug efter nytestamentlig kristendom”, sade en känd akademiker i en spännande tidningsintervju. Han var uppenbart berörd av Bibelns...