Herren ger styrka åt sitt folk, Herren välsignar sitt folk med frid.
Psaltaren 29:11

Världen idag

Gullbranna – musik och möten i trygg miljö

Under de senaste åren har vi matats med information om sexuella övergrepp, fylleri och våld på festival efter festival. Samtidigt drömmer många festivalälskare om lugna och trygga festivaler dit hela familjen kan åka. En sådan är Gullbrannafestivalen strax söder om Halmstad.

Feature · Publicerad 11:48, 14 jul 2017

Det som främst skiljer Gullbrannafestivalen från många andra festivaler är att det är en drogfri festival. Alkohol eller droger är inte tillåtna på festivalområdet. Trots att uppemot 5000 personer har rört sig på festivalområdet har det inte förekommit några värre incidenter och vare sig polis eller ambulans har behövt tillkallas.

– Vi har drygt 300 volontärer och medarbetare som arbetar aktivt för att skapa en festival där trivseln är en viktig del för alla som kommer hit. Vi som jobbar här är ambassadörer för festivalen och är med och sprider en god stämning till besökarna. I grund och botten handlar vårt arbete om att möblera för gudsmöten och skapa en plats där människor i alla åldrar ska kunna möta Jesus. Allt vad vi gör ska peka på Jesus, berättar Mikael Celinder som är säkerhetsansvarig och ingår i ledningsgruppen för festivalen.

Rent musikaliskt saknades de riktiga toppnamnen på festivalen men det bjöds ändå på en bred musikalisk spets. Artister som stod ut var Beck Corland, Rumänien, LMT Connection, och Newworldson från Kanada, War Of Ages, Gungor, Doug Segers, Jimmy Needham, och Moriah Peters från USA samt Narnia, All For The King och Samuel Ljungblahd från Sverige.

Bandet Newworldson stod ut lite extra. Sångaren Joel Parisien berättar om bandets syfte:

– Newworldson har två uppdrag, det ena är att prisa Gud och det andra att få människor att dansa.

Spelningen innehöll bägge delarna. Bandet, som påminde en hel del om Bluesbrothers, bjöd på ett skönt party där dans, musik och allsång stod på menyn. Dagen till ära var bandet förstärkta med blåssektionen Chops Horns.

När Världen idag efter konserten mötte Newworldsons leende gitarrist Leroy Emmanuel och frågade om han haft kul svarade han glatt:

– Jag har spelat i 58 år och så länge som det är så här kul kommer jag att fortsätta i många år till!

Men Gullbrannafestivalen var inte bara musik, konserter och dans. Bibelstudium, seminarier och härliga gudstjänster, där många gick fram för förbön, är också en viktig del i festivalen. I år delade Ellinore Gustavsson och Rickard Sundström på det ansvaret. 

Festivalen bjöd också på en hel del idrottsaktiviteter, fotbollsturneringar, beachvolley, bumperball och ett missionslopp till förmån för KRIKs (Kristen Idrottskontakt) arbete med en fotbollsskola i Tanzania. Löparna fick själva ragga sponsorer som bidrog med en summa per varv.

Den största favoriten bland publiken var artisten och fotbollsspelaren Boris René som var en av 70 personer i olika åldrar som sprang.

– Jag sprang elva varv och samlade in 2200 kronor till missionen, sa Boris med ett stort leende.

I grund och botten handlar vårt arbete om att möblera för gudsmöten och skapa en plats där människor i alla åldrar ska kunna möta Jesus.

Gullbrannafestivalen

Datum: 6–9 juli

Var: Gullbranna­gården, Halmstad

Arrangör: Svenska Allians­missionens Ungdom (SAU), i samarbete med bland andra Erikshjälpen, Bilda, Gullbranna­gården

Besökare: cirka 3 500 personer

Program­punkter: 100 st

Konserter: 60 st

Exempel på artister: Planetshakers, Gungor, Moriah Peters, Nils Landgren Funk Unit, Boris René, Noomi, Doug Seegers, Philippa Hanna, Sebastian Stakset, Samuel Ljungblahd, Attention

Gud är en förbunds-Gud

Ledare Tumma inte på äktenskapet I morgon är det midsommarafton. I Sverige är det en dag med många och starka traditioner, med alltifrån midsommarstång och blomsterkrans till...

USA lämnar FN:s människorättsråd

Världen. FN:s människorättsråd sysslar med hyckleri och är "kroniskt partiskt" i Israel-Palestinafrågan. Det sade USA:s FN-ambassadör Nikki Haley efter att...