Men Hjälparen, den helige Ande, som Fadern skall sända i mitt namn, han skall lära er allt och påminna er om allt vad jag har sagt er.
Johannes 14:26

Världen idag

Politisk veteran fyller 50 år

Mikael Oscarsson debuterade som politiker som 13-åring. På lördagen fyller han 50 år, och redan i tisdags började firandet. Då samlades partikollegor och andra vänner inom politiken för att fira en av Kristdemokraternas veteraner i riksdagen.

Familj · Publicerad 00:01, 22 apr 2017

Mikael Oscarsson är uppvuxen i Ödeshög i Östergötland, i en kristen familj med stort samhällsengagemang. Han fick, som han uttrycker det, politiken ”med modersmjölken”.

Hans far var med och grundade Kristdemokraterna i Östergötland, och det dröjde inte länge förrän sonen gick i pappas fotspår.

– Det föll sig ganska naturligt att jag som 13-åring blev ordförande i den lokala föreningen för ungdomsförbundet KDU, säger Mikael Oscarsson, som sju år senare fick sitt första jobb som ombudsman för KD.

Han hade tänkt utbilda sig till elektriker men kom på andra tankar efter en utbytesvistelse i Nebraska i USA som 18-åring. När han kom tillbaka till Sverige växlade han till ekonomilinjen och på universitetet valde han att läsa kurser i statskunskap.

I början av 1990-talet var han med om att grunda Ja till livet, och höll i de stora marscher mot abort som under några år samlade tusentals människor i Stockholm.

Än i dag värnar Mikael Oscarsson livet från dess början till dess slut, och har genom åren motionerat både om krafttag mot könsselektiva aborter i Sverige, och om stöd till abortpreventiva organisationer.

Men de i särklass främsta frågorna för honom i riksdagen har handlat om familjen och försvaret.

– Man kan säga att jag kommit att engagera mig för trygghet för familjer men också för landets trygghet mot yttre hot, säger han.

Under Alliansregeringen såg han till att baxa igenom både vårdnadsbidraget och skatteavdragen för gåvor – två reformer som monterades ner av det rödgröna styret efter 2014. Ändå har han gott hopp om en come-back för båda frågorna till 2018, i ut­ökad form.

Att hålla minnet av Förintelsen levande i Sverige har varit en annan hjärtefråga.

Mikael Oscarsson är ordförande i föreningen ”Minnet av Förintelsen”, som varje år arrangerar en minnesdag för Förintelsens offer i riksdagen.

Redan 2001 började han att motionera om att Sverige skulle instifta Raol Wallenbergs dag som en minnesdag, och 2014 kunde dagen firas officiellt för första gången.

– Sedan finns alla de lokala frågorna som jag satt en ära i att följa, oavsett om det handlat om krisen för svenska mjölkbönder eller om myggbekämpning i nedre Dalälven, säger han.

– Det är ju också så i den här situationen, som jag och barnen är i just nu, att det ger någon slags styrka och kraft att ändå jobba för olika meningsfulla saker.

Den situation som Mikael Oscarsson syftar på handlar om hans hustru sedan snart 20 år tillbaka, Petra. Hon drabbades i slutet av förra året av en svår stroke, och befinner sig sedan dess i det som kallas locked-in syndrome: intellektet fungerar, men kroppen är förlamad och talet borta.

Petra och Mikael träffades i Uppsala, under arbetet med Ja till livet.

– Vi firade 20 år som par i november förra året och har vår bröllopsdag i augusti. Det viktigaste "ja" som jag fått i livet var när Petra sa ja när jag friade, säger Mikael Oscarsson.

Paret har fyra barn – Robin, 18, Alexander, 16, Alicia 14 och Alina, som är fyra och ett halvt år. Barnen är både till glädje och stöd just nu.

– Varje kväll ropar Alina ”familjekram!” och då kommer alla springade och så har vi en familjekram innan hon ska lägga sig. Robin hann ta körkort några veckor innan Petra fick stroke, så det är en stor praktisk hjälp. Det som behövs nu är ett Guds under.

Petra Oscarsson finns med i sin makes firande både i tankar och på ett väldigt konkret sätt.

Mikael Oscarsson har valt att be dem som vill hedra honom med en present att i stället sätta in pengar till småländska SAM-hjälpens projekt för att skapa ett "Petra-hus" i Turgu Mures i Rumänien.

– Där lever omkring 2 000 romer i största misär. De bor mer eller mindre på en soptipp och barnen kan inte gå i skolan, berättar han.

– Pastorn där skulle vilja bygga ett hus på klippan vid soptippen, så att barnen kan gå i skolan där, kunna äta mat vid ett bord och tvätta händerna. Det är också ett sätt för mig att se till så att Petra får finnas med mig i firandet.

Det är ju också så i den här situationen, som jag och barnen är i just nu, att det ger någon slags styrka och kraft att ändå jobba för olika meningsfulla saker.

Mikael Oscarsson

Namn: Mikael Oscarsson
Aktuell: Fyller 50 år den 22 april
Arbete: Riksdadgsleda-
mot (KD) sedan 1998.
Bor: På en liten gård i Almunge utanför Uppsala
Familj: Hustrun Petra och barnen Robin, Alexander, Alicia och Alina.
Läser: Biografier och allt av Tomas Sjödin
Lyssnar på: Gospel, Carola och mycket annat
Firar: Med släkt och vänner i hemmet på lördag
Motto: "The best is yet to come" (vi har det bästa framför oss)

Stor ja-seger för ändrad abortlag i Irland

Irland. Ja-sidan fick 66 procent av rösterna i den irländska omröstningen om liberaliserade abortlagar, enligt det första officiella resultatet. "En sorglig...

De äldre ville skydda fostret

Nyhetskommentar Nyhetskommentar. En omfattande generationsförändring i värderingar, attityder, synen på katolska kyrkan samt kristen gudstillit och människosyn. Det är viktiga...

Sveriges kristna råd minskar sina projekt

Ekumenik. 2,5 tjänster försvinner när Sveriges kristna råd tvingas spara. SKR får också en ny ordförande, och ett nytt samfund – Vännernas samfund – står på...

Nya tongångar från Kim ger hopp om toppmöte

Nordkorea Även Nordkorea är berett att mötas och prata, "när som helst, på vilket sätt som helst" — det är beskedet från Pyongyang efter USA:s avhopp från det...