Debatt

Ta för dig av julbordet, men gör det klokt

Ett alternativ när ledigheten innan jul är knapp, såsom i år, är färre men vällagade rätter, menar artikelförfattarna. Foto: Fredrik Sandberg / TT
Jenny LevinDietist
Ralf Sundberg är läkare, docent och forskare. Foto: Privat

”Vår nya hypotes är att tradition och vetenskap inte är oförenliga, åtminstone inte vad det gäller julbordet”, skriver läkaren och docenten Ralf Sundberg tillsammans med dietisten Jenny Levin, och ifrågasätter den traditionella synen på det ”feta” och doppgrytan på julbordet. De pläderar för alternativ och bättre kunskap.

Publicerad Uppdaterad

Vi närmar oss nu raskt julbordet med alla dess godheter och frestelser. Tradition är en sak och vetenskap en annan, har man hävdat i decennier. Att det vi traditionellt äter till jul ger ett högt intag av mättat fett från skinka, korvar, smör och gräddig Janssons frestelse, samt att det är det mättade fettet som utgör en ökad risk för bland annat hjärtkärlohälsa, har vi trott.

Vill du läsa vidare?

Teckna en prenumeration för att ta del av denna artikel och mer på varldenidag.se.

ERBJUDANDE!
Världen idag DIGITAL

2 månader för 10 kr!

KÖP

Världen idag
DIGITAL

129,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
HELG

159,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
PAPPER

189,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Powered by Labrador CMS