Löna inte ont med ont eller hån med hån. Tvärtom ska ni välsigna, för ni är kallade att ärva välsignelse.
1 Petrusbrevet 3:9

Världen idag

"Kristna värdepartiet tar avstånd från KD:s abortsyn"

Frånvaron av logik blir kanske allra störst när Emma Henriksson (KD) säger att partistyrelsen tar ställning för den liberala abortlagstiftningen eftersom det ”är rätt i sak”, samtidigt som hon säger att ”varje abort är en individ”. Det skriver Mats Selander, ordförande i Kristna Värdepartiet.

Debatt · Publicerad 00:00, 27 sep 2017

Som så många gånger förut haltar KD på båda sidor när det gäller abort. På KD:s hemsida står det: ”Både kvinnan och fostret är skyddsvärda individer”. Men i beslut efter beslut vägrar KD konsekvent att verka för att ofödda barn ska få just skyddsvärde. Nu senast (ViD 22/9) meddelar partistyrelsen att de vill behålla svensk abortlag som den är.

Men om nu både kvinna och foster är skyddsvärda, och detta innebär att foster fram till vecka 18 får dödas enkom för att föräldrarna så önskar, varför inte tillåta en lagstiftning där kvinnor tillåts dödas om deras föräldrar, eller kanske hela släkten så önskar? I vissa kulturer ses detta som ”en rättighet”. Om de nu båda är ”skyddsvärda”? Ett sådant övergrepp på kvinnans ”skyddsvärde”skulle KD självfallet motverka. Uppenbarligen innebär detta att ”skyddsvärde” betyder helt olika saker beroende på om det tillämpas på kvinnan eller det ofödda barnet. Vissa skyddsvärda människor får dödas, andra inte – men de är båda lika skyddsvärda! Logiken är totalt frånvarande, minst sagt.  

I och med att neonatalvården och abortverksamheten börjar överlappa varandra, har en möjlighet uppstått att faktiskt ge fler av dessa ofödda barn ett skyddsvärde. Men då säger KD än en gång nej. Man vill inte att en kvinnas abortbeslut ska stressas fram. Man föreställer sig att vi får fler aborter om man sänker gränsen till vecka tolv, för då skulle många fler skynda sig att göra abort.

Men detta är fel tänkt av flera skäl. Genom att jag jobbar med att aktivt stötta oplanerat gravida kvinnor, vet jag att många utsätts för en enorm press att göra abort. Och ju längre den pressen pågår, desto större är risken att hon – många gånger mot sin innersta vilja – väljer abort. Ingen vet hur många kvinnor som känt att deras abortbeslut var frampressat av omgivningen. Men jag är övertygad om att här finns ett mörkertal.

Dessutom vet alla att lagstiftningen har en moralisk och psykologisk påverkanskraft. Aga-lagens främsta effekt är den psykologiskt förebyggande effekten. Det är skäl nog att ha en sådan lag. Skulle abortlagen ändras så att gränsen sänks, så skulle detta skicka en stark psykologisk signal som sannolikt skulle minska antalet aborter något. Många kvinnor som innerst inne vill behålla barnet skulle få lite mer mod att motstå pressen.

Det finns också ett rent etiskt argument: Varje skyddsvärd individ är värd skydd, alldeles oavsett pragmatiska hänsyn. Så tänker alla när det exempelvis gäller kvinnlig könsstympning. Knappt någon menar att könsstympning bör tillåtas eftersom ”det sker i alla fall, men med smutsiga knivar, ute i byarna, och en del flickor får infektioner, och vissa dör”. Detta är inte skäl nog att tillåta något i lag. Om något är ont i sig ska det inte tillåtas, för då cementerar man detta onda.

Frånvaron av logik blir kanske allra störst när Emma Henriksson (KD) säger att partistyrelsen tar ställning för den liberala abortlagstiftningen eftersom det ”är rätt i sak”, samtidigt som hon säger att ”varje abort är en individ” (vilket rimligen betyder att varje abort släcker en individs liv) (ViD 22/9). Hur kan det vara ”rätt i sak” att Sverige tillåter cirka 37 000 ofödda barns död? Tycker man så bör man sluta tala om ”skyddsvärde”. Låtsas då inte om att ni står för allas lika värde, när ni inte gör det!

Detta tal om skyddsvärde må låta fint på utsidan, men på insidan innebär det död för tusentals små människoliv. DET ger oss kalla kårar. Därför tar vi i Kristna värdepartiet kraftfullt avstånd från KD:s abortsyn.

I och med att neonatalvården och abortverksamheten börjar överlappa varandra, har en möjlighet uppstått att faktiskt ge fler av dessa ofödda barn ett skyddsvärde. Men då säger KD än en gång nej. Man vill inte att en kvinnas abortbeslut ska stressas fram.
Ingen vet hur många kvinnor som känt att deras abortbeslut var frampressat av omgivningen. Men jag är övertygad om att här finns ett mörkertal.

Stort intresse för Apologias nystartade kurs i apologetik

Utbildning. Att förklara och försvara den kristna tron, det ska drygt 40 elever få lära sig under Apologias nystartade distanskurs i apologetik. Syftet är att...

Lyfte behov av föräldratid – fick Haros guldmedalj

Pris. Organisationen Haro, som bland annat arbetar för ökad valfrihet i barnomsorgen, har delat ut sitt årliga pris. Det går 2018 till skribenten och...

Är det fritt fram för män att slå kvinnor?

Ledare Genusflummet fortsätter I helgen som gick tog Rachel McKinnon ett sprintguld i världsmästerskapen i cykling. Händelsen hade förmodligen passerat obemärkt utanför...

Fotbollsmagasin stoppar all spelreklam – offrar intäkter

Media. Fotbollsmagasinet Offside har fattat ett historiskt beslut. Från och med nu säger man nej till all reklam från spelbolag, något som varit en mycket...