Debatt

Dubbla etiska system är inte hållbart för samhället

Det finns en djupare dimension i debatten om handslaget som handlar om normsystem och etik, menar Ann Heberlein. Foto: Anders Wiklund / TT
Ann Heberlein, teologie doktorn och författare. Foto: Claudio Bresciani / TT

"Jag ser med oro på hur det införs dubbla måttstockar – ett normativt system som gäller för infödda, etniska svenskar och ett annat gäller för 'de andra'", skriver etikforskaren och debattören Ann Heberlein, i efterdyningarna av den vägrade handhälsningen.

Publicerad Uppdaterad

Kittet i ett samhälle är en uppsättning gemensamma värderingar, normer och principer. Ofta är de där värderingarna, normerna och principerna så självklara för oss att vi inte märker dem förrän de blir ifrågasatta. Ett bra exempel är de starka reaktionerna på MP-politikern Yasri Kahns vägran att skaka hand med en kvinnlig reporter. ”I Sverige tar vi varandra i hand”, slog statsminister Stefan Löfven fast. Handslaget som hälsningsceremoni är alltså en viktig norm för oss som definierar oss som svenskar. Att ta varandra i hand signalerar jämlikhet, pålitlighet och vänskaplighet. Att vägra ta emot en utsträckt hand betraktas som en förolämpning.

Vill du läsa vidare?

Teckna en prenumeration för att ta del av denna artikel och mer på varldenidag.se.

ERBJUDANDE!
Världen idag DIGITAL

2 månader för 10 kr!

KÖP

Världen idag
DIGITAL

129,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
HELG

159,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
PAPPER

189,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Powered by Labrador CMS